Τί είναι ο νεφρίτης;

0 comments

Τί είναι ο νεφρίτης; Ο Νεφρίτης (αγγλικά: Nephrite ή Jade ή Ζάντ) είναι ορυκτό του ασβεστίου του μαγνησίου και του Πυριτίου, παραλλαγή του ακτινολίθου της ομάδας των αμφιβόλων. Ο χημικός τύπος είναι Ca2(Mg, Fe)5Si8O22(OH)2. Μαζί με τον ιαδεΐτη, της ομάδας των πυροξένων αποκαλούνται «Ίασπις» (jade).

Τί είναι ο νεφρίτης;

Γενικά

Ο νεφρίτης παρουσιάζεται στα συσσωματώματα ακτινολίθου σε μικροκρυσταλλοφυή μορφή, ή πιληματώδη (εξογκώσεις σε μορφή πίλων – καπέλων), ή τελείως στιφρά (συμπαγή) με σχιστοφυή ιστό, έχει χρώμα κυρίως σκούρο πράσινο (μερικές φορές κίτρινο-καφέ ή λευκό), ενώ ο ιαδεΐτης, που είναι πιο σπάνιος, απαντάται ομοίως με περισσότερους χρωματικούς κόκκους.

Οι νεφρίτες γενικά απαντώνται σε πετρώματα με σερπεντίνη ή σε κροκάλες και λατύπες, παρουσιάζουν σκληρότητα 5,5 – 6,5 και ειδικό βάρος 2,9 – 3,1, είναι διαφώτιστοι στα άκρα παρουσιάζοντας θαμπή σελαγίζουσα (καταυγάζουσα) λάμψη. Εκ του γεγονότος αυτού χρησιμοποιούνται κυρίως ως διακοσμητικές πέτρες σε όπλα – ξίφη, γλυπτά, είδη χειροτεχνίας, και ως ημιπολύτιμοι λίθοι.

Αρχαιότητα

Από την αρχαιολογική έρευνα οι νεφρίτες φέρονται να ήταν γνωστοί από την αρχαιότητα και μάλιστα στην Ευρώπη από τη νεολιθική εποχή, αλλά και σε χώρες της Ασίας (Κίνα), της ΝΑ. Ασίας, σε νήσους του Ειρηνικού, όπως επίσης γνωστή ήταν και η χρήση τους, παραμένει όμως άγνωστο πως τους ονόμαζαν. Το σύγχρονο όνομά τους προέρχεται από την αρχαία ελληνική ως «νεφρός λίθος» που πιθανολογείται ότι δόθηκε είτε από το χρώμα που παρουσιάζουν οι «πέτρες στα νεφρά», ή ως θεραπευτική χρήση κατά των παραπάνω. Από την ελληνική οι Ρωμαίοι τον ονόμασαν «Lapis nephriticus». Στη συνέχεια έλαβε διάφορες παρεμφερείς ονομασίες.

ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑ – ΓΕΜΜΟΛΟΓΙΑ:
Ανήκει στα Πυριτικά Ορυκτά στην κατηγορία Ινοπυριτικά στην ομάδα Αμφίβολοι, μια παραλλαγή του ακτινόλιθου ονομάζεται νεφρίτης. Έχει Σκληρότητα 5 – 6 και Μονοκλινή κρυσταλλικό σχηματισμό.

ΧΡΩΜΑ: Από ανοιχτό πράσινο έως κυπαρισσί, σμαραγδοπράσινο, και σπανίως λευκό, μπλε, κίτρινο, καφετί.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ:
• Λόγω της σκληρότητας του, ο νεφρίτης πρωτοχρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή εργαλείων και αργότερα διακοσμητικών.
• Γνωστός από τους προϊστορικούς χρόνους, ήταν δημοφιλής λίθος στη Βαβυλώνα, την κεντρική Αμερική την Κίνα και χρησιμοποιήθηκε σε πολλές θρησκευτικές τελετές.
• Οι Σουμέριοι πίστευαν ότι ο νεφρίτης έχει τη δυνατότητα να λύνει τα απρόβλεπτα προβλήματα της ζωής.
• Χρησιμοποιείται για μικρογλυπτική και κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων. Το όνομα του είναι ελληνικό, αλλά και η λατινική ονομασία lapis nephriticus, θα πει «πέτρα για τα νεφρά».
• Οι Κινέζοι λατρεύουν αυτό το πέτρωμα, εδώ και 5.000 χρόνια και θεωρούν πως είναι η πέτρα της αθανασίας. Ο Κομφούκιος είπε, έχει 11 αρετές μεταξύ των οποίων ομορφιά, αγνότητα και επιείκεια. Στην κινεζική γλώσσα οι λέξεις που αναφέρονται στην ομορφιά και στις ανώτερες ηθικές αξίες έχουν σα συνθετικό τους το «γιου», όπως ο Νεφρίτης και ο Ιαδείτης ξεκινούν επίσης από «γιου» (=γιαδείτης=jade)
• Τα ορυκτά αυτά επίσης είχαν χρησιμοποιήσει για στολισμό, αλλά και για θρησκευτικούς σκοπούς, οι αυτόχθονες λαοί της Κεντρικής Αμερικής.

ΕΛΚΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ:
• Πέτρα ισορροπίας, ειρήνης, γνώσης, γαλήνης, σοφίας και μακροζωίας.
• Δραστηριοποιεί τις ιδέες και κάνει την κάθε εργασία να φαίνεται λιγότερο περίπλοκη.
• Φέρνει χαρά, πλούτο, καλή τύχη, αφθονία, διάθεση, έρωτα και ζωτικότητα.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ:
• Χαρίζει προστασία και φροντίδα ιδιαίτερα στα νεογέννητα και στα παιδιά.
• Απελευθερώνει τις συσσωρευμένες αρνητικές σκέψεις και κατευνάζει το νου.
• Διώχνει την απογοήτευση, και προστατεύει από τραυματισμούς και ατυχήματα.

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:
• Ο πράσινος νεφρίτης θεωρείται πως έχει μεταφυσικές ιδιότητες.
• Είναι ένας λίθος που μας βοηθά να κατανοήσουμε τα όνειρά μας και μας διδάσκει να ζούμε σε αρμονία με τους νόμους της φύσης και το πνεύμα.
• Ο νεφρίτης συνδέεται με το Τσάκρα της Καρδιάς και αυξάνει την αγάπη και τη φροντίδα.
• Καθαρίζει την αύρα, φέρνει πνευματική ανύψωση, συνδέει το νου με το σώμα και σταθεροποιεί την προσωπικότητα.
• Αν τοποθετηθεί στο μέτωπο, φέρνει διαισθητικά όνειρα.
• Χρήσιμος σε κάθε νέα αρχή στη ζωή μας και σε κάθε αλλαγή ή μετάβαση.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:
• Είναι μια πέτρα αποτοξίνωσης και καθαρισμού, βοηθώντας τα όργανα φιλτραρίσματος και απέκκρισης του σώματος.
• Διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών, της σπλήνας, ανακουφίζει και θεραπεύει όσους πάσχουν από πέτρες ή άμμο στα νεφρά, και καθαρίζει το αίμα.
• Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, θεραπεύει τις ασθένειες που σχετίζονται με το ουροποιητικό αλλά και τις ψυχολογικές ανωμαλίες, και επιφέρει ισορροπία στο μεταβολισμό.
• Υποστηρίζει τη γονιμότητα, χαρίζει μια ομαλή εγκυμοσύνη και βοηθά σε μια εύκολη γέννα.
• Διεγείρει το νευρικό σύστημα και οδηγεί εκείνον που το φοράει σε κατάσταση επίγνωσης και ετοιμότητας.
• Χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία ασθενειών του ήπατος και του ουροποιητικού συστήματος.
• Βοηθά την καρδιά, καταπολεμά τους πονοκεφάλους, τη νυχτερινή εφίδρωση και διώχνει την αϋπνία.
• Στηρίζει το πεπτικό και σκελετικό σύστημα, ανακουφίζει τους μύες της σιαγόνας και τον κολικό, ενώ βοηθά και στη ταχεία επούλωση των τραυμάτων.

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:
Ο καφέ Νεφρίτης – Brown Nephrite
• Είναι εξαιρετικός για γείωση. Συνδέεται με τη γη και φέρνει παρηγοριά και αξιοπιστία.

Ο πράσινος Νεφρίτης – Green Nephrite
• Ηρεμεί το νευρικό σύστημα και διοχετεύει το πάθος με εποικοδομητικό τρόπο. Ο πράσινος ιαδεΐτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φέρει αρμονία στις δυσλειτουργικές σχέσεις.

Ο πορτοκαλί Νεφρίτης – Orange Nephrite
• Είναι ενεργητικός και μας δραστηριοποιεί με ήρεμο τρόπο. Φέρνει χαρά και διδάσκει την αλληλοσύνδεση μεταξύ όλων των όντων.

Ο λευκός Νεφρίτης – White Nephrite
• Καθοδηγεί την ενέργεια με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο. Βοηθά στη λήψη αποφάσεων, καθώς προσελκύει τις κατάλληλες πληροφορίες.

Ο κίτρινος Νεφρίτης – Yellow Nephrite
• Δίνει ενέργεια και δραστηριοποιεί με μια γλυκύτητα, φέρνοντας χαρά και ευτυχία.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ:
• Κρατήστε τον για να μεταφέρετε τις μαγικές του ιδιότητες στο σώμα σας.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ:
Δεν αντέχει σε μεγάλες θερμοκρασίες (φλόγα).

Μύθοι

Ένας αρχαίος κινέζικος μύθος λέει ότι ένας νεαρός κυνηγώντας μια πράσινη πεταλούδα βρέθηκε να περιπλανιέται στον κήπο ενός πλουσίου. Αντί να τιμωρηθεί για την καταπάτηση, η αγάπη νίκησε και τελικά παντρεύτηκε την κόρη του πλουσίου και έζησαν πολλά αγαπημένα χρόνια μαζί… Γι’ αυτό και μια πεταλούδα σκαλισμένη σε ζαντ (jade ή αλλιώς νεφρίτης) συμβολίζει την επιτυχία στην αγάπη.

Αυτό το πέτρωμα λατρεύεται από τους Κινέζους εδώ και 5.000 χρόνια. Ο Κομφούκιος είπε ότι το «γιου», έχει 11 αρετές μεταξύ των οποίων ομορφιά,  αγνότητα, επιείκεια, ελεημοσύνη, ταπεινοφροσύνη, θάρρος, δικαιοσύνη και σοφία. Στην κινεζική γλώσσα οι λέξεις που αναφέρονται στην ομορφιά και στις ανώτερες ηθικές αξίες έχουν σαν συνθετικό τους το «γιου».
 

Ο νεφρίτης όμως λατρευόταν εξίσου και από έναν άλλο λαό στην άλλη άκρη της γης… Οι Αζτέκοι βασιλείς εύρισκαν στον νεφρίτη μια μόνιμη ανάμνηση του χρώματος του εξαιρετικού πτηνού σουρουκούα. Ο φημισμένος ηγέτης Αζτέκος Μοντεζούμα, είχε θέσει τον νεφρίτη και τα πράσινα φτερά του πτηνού σουρουκούα πάνω από τον χρυσό.

Ο νεφρίτης λοιπόν, η ‘πράσινη πέτρα’ -«πουναμόου» στη γλώσσα των Μαορί, «κιαουξέιν» στη γλώσσα των Βιρμανών και «τσαλτσιχουίτλ» στη νεκρή γλώσσα των Αζτέκων- είναι ο βασιλικός λίθος της Κίνας. Το αρχαίο Κινεζικό γράμμα για το ζαντ αποτελείται από τρεις οριζόντιες γραμμές και μια κάθετη γραμμή, που αναπαριστά τρεις πλάκες «γιου» περασμένες σε μια κλωστή.

Σήμερα, με την εξαίρεση μιας κουκκίδας, ο χαρακτήρας για το «γιου» είναι ο ίδιος που χρησιμοποιείται και για τη λέξη βασιλιάς. Η κουκκίδα διακρίνει το αθάνατο πολύτιμο πετράδι από τον θνητό μονάρχη.

Καθώς είναι τόσο πολύτιμο στην Κίνα έχει πολλές χρήσεις και έχουν δημιουργηθεί με νεφρίτη πολύτιμα και σπάνια έργα τέχνης. Για παράδειγμα, ο Αυτοκράτορας Τσιεν Λαγκ διέταξε να διαμορφωθεί σε αναπαράσταση ορεινού τοπίου ένα κομμάτι πρασινόλευκου νεφρίτη βάρους 290 κιλών!

Η εργασία είχε τελειώσει το 1874 -ένα εξαιρετικό έργο τέχνης που αναπαριστά ένα βουνό με ρεύματα, δένδρα, περίπτερα, αλσύλλια από μπαμπού, γεμάτα από λογοτέχνες σοφούς του τέταρτου αιώνα. Αυτήν την ιδιαίτερη σκηνή μπορείτε να τη θαυμάσετε στο Walker Art Center της Μιννεάπολης καθώς πλέον βρίσκεται εκεί και είναι πιθανόν το μεγαλύτερο τεμάχιο επεξεργασμένου νεφρίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες

Πηγές: Πολύτιμη Γη, Wiki, jewelstories, 

Leave a Comment

0

TOP